خاک کشت مناسب برای کشاورزی

مناسب ترین خاک کِشت برای کشاورزی

اهمیت خاک کشت در رشد گیاهان بسیار زیاد است. کلوخه خاک خود شامل دو بخش مختلف است. بخش اول جامد و بخش دوم خِلل و فُرج است.

در بخش جامد خاک بستر کشت دو زیر مجموعه مواد معدنی و مواد آلی دیده می شود. در مواد معدنی شامل یک سری ذرات ریز و درشت خاک هستند که طبق ابعاد و شکل های مختلف به واسطه کانی های تجزیه شده از سنگ تشکیل می شوند. مواد آلی خاک کشت مربوط به یک سری جانداران درشت و همینطور موجودات ریز هستند که مثلاً وقتی باکتری ها و قارچ ها سبب تجزیه گیاهان در خاک می شوند یک سری مواد آلی به اسم هوموس ایجاد می شود که خاصیت کلوئیدی دارند و سبب جذب آب و نگهداری مواد غذایی می شوند و در تشکیل ساختمان خاک حاصلخیز کشاورزی نقش بسیار مهمی دارند.

بخش دوم خلل و فرج است که در واقع یک سری فضاهای خالی بین ذره های جامد خاک است که سبب می شود هوا و آب به ریشه گیاهان منتقل شود. خلل و فرج ها خود در دسته های درشت و متوسط و ریز قرار دارند.

 

انواع خاک مخصوص کشاورزی

خاک های مورد استفاده در کشاورزی انواع مختلفی دارند و هر یک خصوصیات مربوط به خود دارند. بطور کلی، سه مورد از رایج ترین انواع خاک به شرح زیر می باشد:

  • کوکوپیت
  • پیت ماس
  • پرلیت

 

خصوصیات یک خاک حاصلخیز برای کشاورزی

اگر قرار باشد که گیاهان بدون هیچ عیب و نقصی رشد کنند بسیار مهم است که خاک کشت تقویت شود و اگر تقویت در راستای خاک بستر کشت اولیه صورت بگیرد نیز در نهایت نتایج بهتری دیده می شود. استفاده از ورمی کمپوست به عنوان کود و همینطور پتاسیم فسفر و آهن و نیتروژن از عناصری هستند که معمولاً در خاک تولید نشده و باید به واسطه کودهی به خاک اضافه شوند.

 

روشهای کنترل خاک

خاک بستر کشت باید به درستی تهیه شود اما نگهداری و کنترل خاک نیز موضوع بسیار مهمی است و باید مدنظر قرار بگیرد. یک سری فاکتورهای کلی در زمینه روش های کنترل خاک حاصلخیز کشاورزی وجود دارد که اعم از کنترل دمای خاک، کنترل رطوبت خاک، کنترل سطح ph خاک و همینطور کوددهی منظم خاک است. اما نکته ای که بسیار مهم است اینکه فرمول یکسانی از شرایط کنترل برای همه گیاهان وجود ندارد. در واقع روش های کنترل خاک کشت بر اساس گیاهی که قرار است کشت شود مشخص می شود.

 

مشکلات عمده کشاورزان در رابطه با خاک کِشت

۱-   آبشویی: در این روش باید نمک های اضافی محلولی که در خاک کشت وجود دارد به طور کامل شستشو داده شود و از خاک خارج شود.

۲-   دوره آبیاری کوتاه: در واقع نیاز است که فاصله بین دو آبیاری زمین زراعی کوتاه تر شود و سریعتر آبیاری صورت بگیرد به این ترتیب غلظت محلول در خاک زیاد نمی شود و خاک شور اصلاح می شود.

۳-   استفاده از کودهای مخصوص که روش دیگر برای ایجاد خاک حاصلخیز کشاورزی است و این روش سبب می شود که شوری خاک کمتر شده و ضریب شوری خاک را کاهش می دهد.

4-    استفاده از محصولات ارگانیک جایگزین سموم و قارچ کش ها

 


مهمترین بیماری های کلزا

مهمترین بیماری های کلزا

بیماری های کلزا متنوع هستند و هر یک دارای علائم خاص هستند. در ادامه به بررسی این بیماری ها می پردازیم

  • پوسیدگی اسکلروتینیایی
  • سفیدک پودری
  • شانکر سیاه
  • سوختگی آلترناریایی کلزا
  • بیماری فوما در کلزا


 


ویژگی های قارچ فوما

عامل بیماری فوما در تمام فصل زراعی سبب می شود که گیاه مورد حمله قرار بگیرد و قسمت های کولتیدون، برگ و ساقه و ریشه و حتی غلاف ها را آلوده می کند. آسکوسپور هایی که از روی کلزا ایجاد می شود سبب می شود که منبع مهم آلودگی باشند. یکی از موضوعات بسیار مهم در ایجاد این بیماری این است که علاوه بر نژاد پاتوژن ها، یک تطابق زمانی در آزاد شدن آسکوسپورها با مرحله حساس رشد گیاه در نظر گرفته می شود.

 

علائم بیماری فومای کلزا

علائم برگی بیماری فوما به صورت لکه های گرد تا بی شکل است به طوری که رنگ لکه ها در بخش مرکزی سفید تا خاکستری شده و برای بخش حاشیه ها معمولاً بنفش هستند.


روش های کنترل بیماری قارچی کلزا ( روش های شیمیایی و طبیعی)

برای اینکه روش های کنترل بیماری قارچی کلزا ارزیابی شود نیاز است که مهمترین منبع آلودگی بررسی شود. در واقع باقایای کلزای آلوده سال قبل مهمترین منبع آلودگی محسوب می شود پس یکی از روش های کنترل طبیعی بیماری فوما این است که گاه و کلش ها از بین بروند. مثلاً می توان آن ها را به واسط شخم عمیق خاک نمود و یا پروسه سوزاندن آنها را فراهم سازد.

خسارت های ناشی از بیماری فوما

خسارتی که ناشی از بیماری فومای کلزا است بر روی حجم زیادی از گیاه دیده می شود و یکباره کل گیاهان مزرعه را درگیر می کند و این رویکرد برای سال های آینده نیز ادامه دار است و سبب خسارت های مالی شدیدی می شود و پروسه بسیار ارزشمندی را دنبال می کند.

انواع قارچ کش برای از بین بردن بیماری فوما

یکی از قارچ کش هایی که برای از بین بردن بیماری فومای کلزا استفاده می شود سایپروکونازول است که می بایست با کاربندازیم به میزان یک لیتر در هزار ترکیب شود. اضافه کرد مخلوط بنومیل و تیرام نیز سبب می شود آپوتسیوم ها کاهش یابند و همینطور سبب تاخیر در خارج شدن آپتوس یونها از خاک می شود. تاثیر رونیلان در مراحل مختلف رشد کلزا می تواند بیماری را تا حدی کنترل کند و سبب افزایش محصول شود.

نکات مهم در کاشت کلزا

بهتر است از بذر سالم و گواهی شده برای کاشت کلزا استفاده شود تا از انتقال بیماری به مناطق غیر آلوده تا حد زیادی جلوگیری صورت بگیرد. همینطور می تواند به واسطه ضدعفونی کردن بذر با سموم قارچ کش نیز جلوی آلودگی های اولیه بیماری قارچی فوما را گرفت.

جهت مطالعه کامل مقاله به سایت آرال شیمی مراجعه فرمائید.

 

شیردوشی دام

 با توجه به نقش عمده ی شیردهی دام در معادلات اقتصادی کشتارگاه ها، قصد داریم به طور مفصل به بررسی شرایط شیردوشی دام، مشکلات موجود در حین شیردوشی، دستگاه ها و تجهیزات موجود در زمینه شیردوشی دام بپردازیم. علاوه بر آن، مهمترین موضوع در حین شیردوشی دام، بروز بیماری هایی همچون بیماری ورم پستان دام می باشد. لذا در ادامه، این مقوله نیز به تفصیل مورد بحث قرار گرفته است.


شرایط شیردوشی دام

نکات مهم در راستای شرایط شیردوشی به شرح زیر است:
۱. بهتر است که شرایط شیردوشی در ساعات مقرر و در سطح منظم صورت بگیرد.
۲. می بایست دستگاه شیر دوشی ضدعفونی شود و همینطور پستان ها و سرپستان ها پیش از شیردوشی یک الی دو بار شسته شوند و همینطور خشک و تمیز باشند.
۳. پیش از اینکه پستانک های ماشین نصب شود می بایست یک الی دو بار شیر هر پستان در داخل ظرف مخصوص دوشیده شود و به نوعی پستان مورد آزمایش قرار بگیرد تا اگر بیماری وجود دارد مشخص شود.
۴. یک دقیقه پس از شستن پستان می بایست کار آغاز شود.
۵. پس از اینکه شیر از پستان قطع شد می بایست جریان هوای دستگاه متوقف شده و همینطور نیاز است که پستانک ها از پستان جداسازی شوند.

در صورتی که شرایط شیردوشی به روش دستی صورت می گیرد نیاز به مخزن ۲۰ لیتری است و باید دو عدد لاینر نیز وجود داشته باشد. دوشش شیر گاو به واسطه نیروی مکانیکی و همینطور تلمبه زدن صورت می گیرد و باید در هر ثانیه یک بار دست روی دسته دستگاه فشار ایجاد کند و ضربان ایجاد شود.
روش شیردوشی دستی تا ۵ راس و به تعداد کم مناسب است و برای زمانی که گاو ها شیر کمی دارند گزینه خوبی محسوب می شود در غیر این صورت نیاز به استفاده از دستگاه شیردوش برقی است.


دستگاه های شیردوشی دام

دستگاه های شیردوشی در دو مدل سیار و ثابت طراحی می شوند که انواع مختلفی دارند و برای دوشیدن شیر گوسفند و گاو و بز و شتر استفاده می شوند. از دستگاه شیردوشی برای دامداری ها و مزارع پرورش استفاده می شود.

بیماری ورم پستان گاو

بیماری ورم پستان گاو یکی از سه بیماری مهم در دامداری است که سبب ضررهای اقتصادی زیادی می شود. بیماری ورم پستان گاو سبب می شود که هزینه های درمانی و دامپزشکی بالایی در نظر گرفته شود، میزان تولید شیر کاهش یابد و شیر به بیرون ریخته شود.

انواع بیماری ای گاو

اسهال ویروسی گاو

بروسلوز

لنگش

سل گاو

جابه جایی شیر دادن

ضدعفونی کننده های دام

رعایت بهداشت و از بین بردن باکتری ها از موارد بسیار مهم محسوب می شود که حتی روی روند شیردوشی نیز اثر گذار است بنابراین بسیار مهم است که موقعیت ضدعفونی کننده های دام شناسایی شوند.

جهت مطالعه کامل این مقاله به سایت آرال شیمی مراجعه فرمائید.